

CNBC-e’de Sinema Şöleni
“Dünya Sineması Kuşağı”
Tek Boynuzlu At
CNBC-e sinema şöleninde, her Çarşamba Dünya Sineması’nın en seçkin örnekleri ekrana gelmeye devam ediyor... Bu akşam ekrana gelecek Fransa yapımı “U-The Unıcorn”, alıştığımız animasyon anlayışının dışında, Tek Boynuzlu At ile arkadaşı prensesin büyüme hikayesi.
Neredeyse bütün çizgi filmlerin Hollywood çıkışlı olduğu günümüzde, Fransız yapımı “U”, alıştığımız çizgi filmlerden farklı bir film. Hikayesini, 120’den fazla kitabı olan Grégoire Solotareff’in yazdığı ve uzun metrajı deneyen ama asıl kısa filmleriyle tanınan Serge Elissalde’nin yönettiği U’ya adını veren kahraman, tek boynuzlu gencecik bir at, yani bir unicorn (Vahina Giocante’nin sesi). Mona (Isild Le Besco) ise sıçana benzeyen iki muhafızla deniz kıyısındaki bir kulede yaşayan yetim bir prenses. Kendisi de köpeği andırıyor. Yalnızlık çeken Mona parmağını kestikten sonra ağlayınca, onun yaşında görünen, onunla aynı boydaki U hemen yanına geliyor, yakın arkadaş oluyorlar. Ancak Mona’nın büyükannesi olan Goomi adlı sıçan, U’yu hiç mi hiç onaylamıyor.
U önce kertenkele Lazare ile sonra da Yeah-Yeah’lar diye bilinen gezginci müzisyenlerle arkadaş oluyor. Goomi onları ormandan atmak için planlar yaparken, Mona da gruptan biriyle, genç kedi müzisyen Kulka ile belli belirsiz bir aşk yaşamaya başlıyor. U’nun basit hikayesi, suluboyayla yapılmış fonları, alışkın olduğumuzdan çok farklı animasyon stili, filmin keyifle izlenmesini sağlıyor. Mona zor şartlar altında çocukluktan genç kızlığa geçerken ve büyük bir fiziksel değişim sergilerken, U hep yanında ama koruyucu melek olarak değil, arkadaş olarak. Özellikle çabuk sinirlenen Mona’nın romantik sahneleri çok hoş.
Yönetmen: SERGE ELISSALDE
Seslendirenler: VAHINA GIOCANTE, ISILD LE BESCO
Yapım Yılı: 2006
Süre: 75 DAKİKA
